Gotowanie jest łatwą sztuką

Wpisy

  • środa, 14 sierpnia 2013
    • Skomplikowany przepis

      W Polsce już od co najmniej dwóch lat panuje spora moda na gotowanie oraz na otwieranie nowych restauracji. Co chwila słyszy się o jakiejś gwieździe, która postanowiła otworzyć własną knajpę, wszystko prowadzone jest pod otoczką wielkiej pasji do gotowania tymczasem bardzo często stoją za tym po prostu spore pieniądze.


      Jeżeli Wy także lubicie gotować, jeśli często zapraszacie znajomych na uroczyste kolacje to z pewnością wiecie, że sztuka ta nie zawsze bywa łatwa i że często nasze zamiary idą w łeb bo jakaś z pozoru prosta potrawa nam nie wychodzi. Jak poradzić sobie ze skomplikowanym przepisem? Czy zawsze trzeba sztywno trzymać się tego co jest napisane, czy czasami warto zaszaleć i postawić na swoją intuicję. Po pierwsze jeżeli jesteś pewien jaki chcesz smak osiągnąć to możesz w kuchni improwizować, możesz dodawać różne przyprawy i mieszać smaki. Jeżeli jednak jesteś początkujący to trzymaj się przepisu, rób wszystko powoli i z głową na karku a wszystko powinno wyjść tak jak trzeba.


      Ja na przykład już kilkakrotnie próbowałam zmierzyć się z pewnym przepisem od swojej mamy. Są nim zrazy z karkówki z mięsem mielonym w sosie żurawinowym. Muszę przyznać, że dopiero po kilku próbach wszystko wyszło tak jak powinno, ale teraz jest to moja popisowa potrawa. Przede wszystkim do jej wykonania potrzebna Ci będzie karkówka, mięso mielone, pieczarki, natka pietruszki, ser, żurawina i keczup. Karkówkę kroimy w plastry, mięso mielone wyrabiamy tak jak na kotlety, dodajemy do niego pokrojone pieczarki, ser, natkę pietruszki. Na każdy kawałek karkówki kładziemy uformowaną kulkę z mięsa mielonego i to wszystko zawijamy. Zrazy podsmażamy z obu stron i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy sosem z keczupu i żurawiny a następnie pieczemy przez 1,5 godz.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Skomplikowany przepis”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      jedynapasja
      Czas publikacji:
      środa, 14 sierpnia 2013 17:10
  • wtorek, 02 lipca 2013
    • Smaczne dania w 5 minut

      Lubisz gotować a nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw? Spodziewasz się gości a nie wiesz co na szybko mogłabyś ugotować? Polecam Ci łatwe i proste dania, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut.

      Jeżeli na przykład masz w swojej lodówce jajka, mleko, wędlinę i mąkę to możesz na szybko zrobić bardzo pyszny i sycący omlet. Wystarczy, że wymieszać wszystkie składniki, że podsmażysz wędlinę i cebulkę i gotowe. Do omletu możesz zetrzeć  także żółty ser oraz możesz dodać na wierch pomidory, paprykę czy groszek z puszki.

      Poza tym polecam Ci wszelkiego rodzaju sałatki, są to bardzo pożywne i szybkie potrawy do których nie będzie Ci potrzebny zegarek do odmierzania czasu. Kup puszkę kukurydzy, puszkę tuńczyka w sosie własnym oraz majonez, wymieszaj to wszystko dodaj odrobinę soli, pieprzu i sałatka gotowa.

      Druga propozycja sałatkowa to kompozycja kilku sałat, pomidorów, papryki, ogórka i sera feta. Do tego wszystkiego robisz sos winegret i posypujesz to uprażonymi ziarnami słonecznika. Jest to lekka i smaczna propozycja na letnie i wiosenne dni.

      A jeśli nadal nie wiesz co można na szybko upichcić to polecam Ci grillowaną pierś z kurczaka. Do nie także możesz zrobić jakąś wiosenną sałatkę oraz grzanki.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      jedynapasja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 11:06
    • Domowe jedzenie kontra restauracja

      Polacy uwielbiają dobrze zjeść, nasza polska kuchnia jest bardzo tradycyjna a my przywiązujemy ogromną uwagę do regionalnych potraw. Od kilku lat panuje moda i totalne zafiksowanie na temat jedzenia, powstaje mnóstwo kulinarnych programów. Możemy zobaczyć jak na co dzień gotują i odżywiają się gwiazdy, ich przepisy często wykorzystywane są w porannych programach śniadaniowych oraz w gazetach. Poza tym słynne „Kuchenne Rewolucje” Magdy Gessler pokazują nam jak można w kilka dni odmienić restaurację oraz nauczyć się kilku flagowych potraw. No i pozostają nam jeszcze takie programy jak „Ugotowani” oraz „Masterchef”. I jak tutaj nie kochać jedzenia? Jak nie odwiedzać ulubionych restauracji?

      Jeżeli chodzi o mnie to nie mogę jednoznacznie określić czy wolę jadać w domu czy w restauracji. Jest to naprawdę bardzo indywidualna sprawa uzależniona od wielu czynników. Jeśli na przykład wyprawiam jakąś uroczystość rodzinną na którą zapraszam kilkanaście osób to szczerze mówiąc wolę wszystko przygotować sama. Są to dużo mniejsze koszty i mogę przygotować swoje popisowe dania, poza tym znam upodobania swoich gości i wiem co najbardziej lubią.

      Z drugiej jednak strony uwielbiam chodzić do restauracji na jakieś romantyczne kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Mogę się wtedy całkowicie wyluzować i kosztować nowych potraw, nie muszę pełnić roli gospodyni. Poza tym wybierając się do restauracji mam szansę ubrać się w jakieś nowe stylizacje i mogę poczuć się naprawdę wyjątkowo. Mam kilka swoich ulubionych knajpek, ale będąc w jakimś mieście chętnie odwiedzam nowe miejsca. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe jedzenie kontra restauracja”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      jedynapasja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 11:02
    • Zalety posiadania umiejętności gotowania

      Żyjemy w bardzo szybkich czasach, w biegu chodzimy do szkoły i pracy, mamy mnóstwo zajęć, spotykamy się z przyjaciółmi i imprezujemy. Nie zawsze zwracamy uwagę na to co i kiedy jemy. Konsekwencja takiego zachowania może być tylko jedna, z roku na rok przybieramy na wadze i jest to bardzo groźne dla naszego organizmu. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku zasad, trzeba ustabilizować swój jadłospis i jedzenie i gotowanie będzie tylko przyjemnością.

      Ale jakie są zalety posiadania umiejętności gotowania? Tak naprawdę można je wymieniać bez końca, ale tym razem skupię się na kilku najważniejszych. Po pierwsze jak już wspomniałam wcześniej jeżeli będziemy sami sobie gotowali to łatwiej nam będzie zadbać o swoją dietę. Gotowe posiłki zawierają w sobie mnóstwo sztucznych konserwantów i są wysoko węglowodanowe, a takie jedzenie tylko nas od siebie uzależnia i powoduje nieustanne uczucie głodu.

      Po drugie jeżeli umiesz gotować to możesz zaimponować swojej ukochanej osobie. Pomyśl jak może być przyjemnie kiedy zasiądziecie do romantycznej kolacji, która będzie przygotowana przez Ciebie własnoręcznie.

      Po trzecie umiejętność gotowania to także spora oszczędność, w sezonie możesz kupować świeże i zdrowe produkty, które są bardzo tanie. Nie musisz chodzić do restauracji żeby dobrze zjeść a poza tym masz pewność co podajesz. 

      No i po czwarte żadna dobra impreza nie może obejść się bez czegoś do jedzenia, Polacy uwielbiają zasiadać do stołów i kosztować różnych specjałów. Takie na przykład święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc nie może obejść się bez tradycyjnych potraw przygotowywanych samodzielnie. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      jedynapasja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 10:58

Zakładki

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa